Het traineeship biedt me handvatten

Chris, Post-hbo Trainee Verpleegkunde

Chris is bijna 3 jaar werkzaam bij Samen Professionals. Tijdens haar studie HBO-Verpleegkunde had ze een (bij)baan in de thuiszorg. Na haar opleiding succesvol te hebben afgesloten, startte ze met haar traineeship Verpleegkunde bij Samen Professionals. Ze is nu ruim 1 jaar trainee en heel tevreden over het traineeship. Lees snel verder en kom meer te weten over haar ervaringen.

Waarom een traineeship?

Na het afstuderen kwam ik opeens in de werkende wereld terecht. Solliciteren voor een (bij)baan was toch anders dan voor een echte baan. Toen kwam de mogelijkheid voor een traineeship bij Samen Professionals voorbij. Bij het traineeship Verpleegkunde kreeg ik vanuit Samen Professionals begeleiding van een coach om de juiste werkplek te kiezen. Samen met hem besprak ik mijn voorkeuren, waarop hij me een aantal keuzes gaf. Hij ging ook mee naar de sollicitaties, wat ik als erg prettig ervaarde. Toch wel heel lekker, dat je niet alleen naar een sollicitatiegesprek gaat. Vooral dat stukje begeleiding heeft me overgehaald om voor een traineeship bij Samen Professionals te kiezen.

Hoe combineer je college en werken?

Ik heb maar één dag in de maand les. Dat is op maandag van 9.00 tot 15.45 uur, wat goed is te combineren met werk. De lessen zijn interactief, omdat we maar met zeven trainees zijn. Alles is gericht op de praktijk en dat maakt het leuk om te doen.

Het traineeship gaat via opleidingsinstituut Breederode. Je krijgt vakken van verschillende docenten. Het zijn kundige docenten met praktijkervaring die weten waar ze over praten. We kregen bijvoorbeeld les van Ton Bakker, specialist Ouderengeneeskunde. Hij is een bekende binnen de zorgwereld. Hij heeft een aantal zorgorganisaties opgezet en is nog erg actief binnen de zorg.

Heeft het traineeship je geholpen meer inzicht te geven in je interesses?

Tijdens het traineeship bieden ze me handvatten, zodat ik leiding kan geven met zelfvertrouwen. Ik wist van te voren niet of leidinggeven iets is dat ik leuk zou vinden. Nu merk ik dat het erg leuk is, en het gaat steeds natuurlijker om de regie in eigen handen te nemen.

Krijg je de kans om te ontdekken wat écht leuk is?

Vanuit het traineeship krijgen we verschillende opdrachten die je goed op je eigen taken kan toepassen. Als ik een bepaalde opdracht krijg, voer ik die uit met de focus op de revalidatieafdeling waar ik werk. Maar een andere trainee voert de opdracht uit voor de thuiszorg. Elk trainee heeft namelijk een ander zorgspecialisme. Je hebt best veel vrijheid in hoe je de opdrachten interpreteert en uitvoert. Ook is er ruimte om met de andere trainees over elkaars ervaringen te praten.

Hoe maak je het verschil binnen jouw vakgebied? 

Ik werk een half jaar op de afdeling, en ben inmiddels regieverpleegkundige. Het geeft me een fijn gevoel dat ik promotie gemaakt heb, en het traineeship daaraan heeft bijgedragen. Mijn werkgever heeft gezien dat ik meer in mijn mars heb en gaf me deze kans. Die heb ik natuurlijk meteen gegrepen!

Als regieverpleegkundige doe ik nog steeds de werkzaamheden die een verpleegkundige ook doet. Maar daarnaast houd ik me ook bezig met kwaliteitsverbetering op de afdeling. Binnen zorginstelling Thebe zijn we continu bezig met het kijken naar mogelijkheden om processen te verbeteren. Denk hierbij aan het verbeteren van de coördinatie en communicatie op de afdeling. En dit natuurlijk allemaal ten behoeve van de patiënt, zodat de zorg alleen maar beter wordt. Voor deze rol is het belangrijk dat ik mijn leiderschap skills toon. De basis hiervoor krijg je tijdens het traineeship.

Hoe heb je de afgelopen drie jaar ervaren?

Ik ben enorm gegroeid. Drie jaar geleden was ik een student met weinig zelfvertrouwen die nog niet goed wist wat ze wilde. Nu ben ik een zelfverzekerde verpleegkundige die weet wat ze wil en daarnaar kan handelen.

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Ik ga eerst het traineeship Verpleegkunde afronden. Ik heb nog iets minder dan een jaar te gaan. Daarna wil ik me specialiseren in de revalidatie.

Zou je andere talenten dit traject aanbevelen?

Zeker! De overbruggingsperiode van talent naar Young Professional met begeleiding vanuit Samen Professionals is heel fijn. Bij de lesdagen kan je ook met de docent of andere trainees bespreken waar je tegenaan loopt. Dat is erg leerzaam en doordat je allemaal in hetzelfde schuitje zit voel je minder druk.

Meer verhalen over de zorg

Medewerker aan het woord

Bij ons maak je vlieguren

Lees meer over Bij ons maak je vlieguren
Ervaringsverhaal

Traineeship helpt me kiezen

Lees meer over Traineeship helpt me kiezen