Wat is detachering? En waarom zou ik hiervoor kiezen?

Wat is detachering? Veel mensen zijn (nog) niet bekend met het fenomeen detacheren, terwijl het eigenlijk een ideale optie is voor mensen die op zoek zijn naar een baan. In dit artikel licht Samen Professionals vijf voordelen toe van detacheren. 

Wat is detacheren nu precies?

Wat betekent detacheren? Detacheren is het inhuren van een professional als organisatie van een andere organisatie. Dit gebeurt vrijwel altijd via een detacheringsbureau, zoals Samen Professionals. Als je als professional gedetacheerd wordt dan sta je onder contract bij het detacheringsbureau. Dit bedrijf betaalt het salaris, staat garant voor ziekte- en andere kosten en zorgt ervoor dat jij een geschikte opdrachtgever krijgt. Samen met het detacheringsbureau ga je kijken wat er bij jou past en aan de hand daarvan word je gekoppeld aan een opdracht bij een opdrachtgever. Deze opdrachten duren gemiddeld een half jaar tot een jaar, dit kan uiteraard verschillen. Nu weet je wat detacheren is, maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen? Die lees je hieronder. 

1. Detacheren bied je zekerheid

Wanneer je onder contract staat bij een detacheringsbureau, dan zijn zij jouw werkgever. Zij “lenen” jou daarna weer uit aan een opdrachtgever. Het contract dat je tekent bij het detacheerbureau is vaak net zo lang als de opdracht die je krijgt, dus een half jaar tot een jaar inclusief een opzegtermijn. Een contract voor langer dan een jaar of onbepaalde tijd is ook een mogelijkheid. Je hebt zo als gedetacheerde vrijwel dezelfde zekerheden als een vaste baan. Je kan niet zomaar ontslagen worden en dat is een groot voordeel.  

2. Een kijkje nemen in verschillende keukens

Voor de mensen die van afwisseling houden is dit een heel groot voordeel. Als je gedetacheerd wordt kan je als het werk bij je opdrachtgever afgerond is, een nieuwe opdracht aannemen bij een andere organisatie. Zo neem je bij meerdere opdrachtgevers een “kijkje in de keuken”. Een bijkomend voordeel is dat je snel leert schakelen tussen bedrijfsculturen, waardoor je flexibeler wordt. Ook ontwikkel je je sneller omdat de opdracht per opdrachtgever kan verschillen. Hierdoor doe je in korte tijd veel ervaring op waardoor je sneller inzetbaar bent op uiteenlopende opdrachten. 

3. Jij bepaalt je eigen loopbaan

Bij bijna elke baan is het mogelijk om het besluit te maken om te stoppen bij je werkgever en te beginnen aan een nieuwe uitdaging. Maar bij detacheren is het proces om dit te doen net even wat makkelijker. Je kan niet ineens switchen van kwaliteitsverpleegkundige naar wijkconsulent, maar kijken naar mogelijkheden binnen jouw specialisatie is zeker mogelijk. Zo hoef je je nooit te vervelen.  

4. Altijd persoonlijke ontwikkeling en begeleiding

Of je nu veel of weinig ervaring hebt, je kan altijd gaan detacheren. Door middel van persoonlijke begeleiding wordt er gekeken wat het beste bij jou past. Hier kan worden besloten bij wat voor opdrachtgever je terecht komt en of je wellicht hier en daar nog wat kennis moet bijspijkeren. Jij staat samen met jouw ontwikkeling centraal. Persoonlijke begeleiding en ontwikkeling zorgen ervoor dat jij verder komt in jouw vakgebied. En de opdrachtgever is nog enthousiaster over jou. Een win-win situatie dus. 

5. Je bouwt aan een professioneel netwerk

Doordat je bent aangesloten bij een detacheerbureau gaan er deuren voor je open die je niet voor mogelijk had kunnen houden. Door het grote netwerk waar het detacheringsbureau zich in bevindt zijn de lijntjes naar verschillende organisaties kleiner. Veel vacatures worden al via het detacheringsbureau ingevuld voordat ze gepubliceerd worden. En doordat wij weten wie onze professionals zijn, kan de link tussen de professional en de ideale baan snel worden gemaakt. Zo kom je terecht bij een baan die bij jou past én waar je echt op je plek zit.