“Je hebt altijd iemand
achter je staan”

Jasper, Young Professional ouderenzorg

Young professional Jasper heeft na zijn hbo-v studie in de richting van gezondheid en technologie het traineeship Verpleegkunde succesvol afgerond. Daarna is hij binnen Samen Professionals doorgestroomd als kwaliteitsverpleegkundige bij zorginstelling Sint-Jacob in Haarlem. Lees hieronder het verhaal hoe Jasper van trainee een young professional is geworden

Hoe ben je bij het traineeship van Samen Professionals gekomen?

Toen ik afgestudeerd was wist ik niet wat ik wilde gaan doen. Ik voelde er weinig voor om fulltime aan het bed te gaan staan. Ik wilde me namelijk naast het zorggedeelte ook bezig houden met het verbeteren van de kwaliteit in de zorg. Een vriend van mij liet weten dat hij een social post over een traineeship bij Samen Professionals voorbij zag komen. Naar aanleiding daarvan heb ik contact gezocht met het detacheringsbureau en na een goed gesprek waarin we het hadden over wat we elkaar konden bieden, zijn we uitgekomen op een traineeship. Dit traineeship was naast het werken in de ouderenzorg ook gericht op het verbeteren van de kwaliteit, voor mij dus perfect.

Hoe heb je de overgang van je opleiding naar traineeship ervaren?

Heel soepel eigenlijk. Je begint met meewerken, waardoor je snel went aan het werk en aan het team om je heen. Je focust je echt op de contacten met patiënten en collega’s. Later kwam opleidingsinstituut Breederode erbij om te kijken hoe we invulling zouden gaan geven aan de opleiding en hoe we dit zouden indelen. Het niveau van de lessen bij Breederode waren vergelijkbaar aan mijn opleiding, alleen het ging allemaal net even wat dieper in op de stof. Daarom was dit erg van toegevoegde waarde voor mij.

Hoe zag het traineeship eruit voor jou?

Mijn traineeship duurde in totaal twee jaar. Het eerste jaar werkte ik in Amsterdam waar ik een project mocht draaien gericht op het verbeteren van de hygiëne binnen het verpleeghuis. De eerste vier weken werkte ik mee in de zorg, zo leerde ik het team goed kennen. Daarna ben ik begonnen aan het project waar uiteindelijk een adviesrapport uit is voortgekomen. Toen ben ik voor mijn tweede jaar in Haarlem terechtgekomen, waar ik nog steeds werk, als leerlingbegeleider. Hier heb ik onderzoek gedaan naar de behoeftes van leerlingen binnen de ouderenzorg, denk bijvoorbeeld aan hoe je de begeleiding kan verbeteren. Aan de hand van mijn onderzoek is nu gezegd dat deze pilot in de grootste vestigingen van de zorginstelling wordt uitgerold.

Van traineeship naar professional, waarom deze keuze?

De organisatie waar ik mijn laatste opdracht deed voor mijn traineeship wilde graag verlengen. Na wat gesprekken die we met elkaar voerde kwamen we tot het besluit om mij in te zetten als professionals via Samen Professionals. Ik vond dit een heel goed idee omdat ik graag bij deze organisatie wilde blijven werken, en Samen Professionals bracht hierin de goede oplossing. Daarbij zie ik veel voordelen aan detacheren zelf. Zo vind ik het bijvoorbeeld fijn dat ik op verschillende plekken kan werken. Je kan zelf aangeven als het tijd is voor wat anders, maar je kan ook blijven als je echt op je plek zit.

Wat zie je als voordelen van het werken namens Samen Professionals?

Je hebt altijd iemand achter je staan. De accountmanager denkt mee als het even niet lekker loopt of als je ergens tegenaan loopt. Hij of zij denkt mee op niveau en weet precies waar ik het over heb. Als je er behoefte aan hebt kunnen ze zelfs mee op gesprek met de organisatie waar je werkzaam bent. Ik zie dit echt als toegevoegde waarde. Je wilt het liefste dingen zelf oplossen maar soms kom je er niet helemaal meer uit. Op zo’n moment is het fijn dat je terug kan vallen op een organisatie als Samen Professionals. Je legt de situatie uit, zij begrijpen het en gaan ermee aan de slag. Ik heb gemerkt dat ze er dan ook echt alles aan doen om een situatie op te lossen.

Heeft het traineeship en het werk je doen veranderen?

Ik wilde vroeger altijd alles heel snel aanpakken, maar juist bij een verzorgingstehuis is dit niet altijd de beste aanpak. Ik heb geleerd dat je soms echt je rust moet bewaren om zo de situaties beter in te schatten. Als jij rust uitstraalt, dan heeft dit direct invloed op het team waar je in werkt. Daarnaast ben ik beter geworden in het vak doordat ik veel meer ervaring heb opgedaan. Het resultaat hiervan is dat ik een stuk zelfverzekerder ben geworden.

Wat zou je willen meegeven aan mensen die twijfelen om te gaan detacheren?

Je moet je goed realiseren dat je als gedetacheerde start met een reden. Vaak kom je terecht op een plek waar de kwaliteit van de zorg verbeterd moet worden. Als je van die uitdaging houdt, dan zou ik zeker gaan detacheren of beginnen met een traineeship. Daarnaast als je het leuk vindt om verschillende plekken te zien, maar toch verbonden wil zijn aan hetzelfde team dan moet je het zeker doen.

Meer verhalen over de zorg

Ervaringsverhaal

“Het traineeship biedt zoveel meer dan alleen mijn hbo-v opleiding”

Lees meer over “Het traineeship biedt zoveel meer dan alleen mijn hbo-v opleiding”
Ervaringsverhaal

Het traineeship biedt me handvatten

Lees meer over Het traineeship biedt me handvatten
Ervaringsverhaal

Traineeship helpt me kiezen

Lees meer over Traineeship helpt me kiezen