5 tips voor een vliegende start van jouw carrière

Je bent (bijna) afgestudeerd en je wilt gaan werken, maar hoe zet je nu die eerste stap naar een eerste baan? Als je aan het werk gaat dan moet je ergens ervaring opdoen. Maar hoe kom je ergens terecht? En wat als je geen ervaring hebt? Hoe kom je zo snel mogelijk bij de baan die helemaal bij jou past? Samen Professionals geeft jou vijf tips voor een vliegende start van je carrière.

1. Kies voor een bijbaan binnen je vakgebied

Wist je dat je al tijdens je studie kan bouwen aan je carrière? Je kan jezelf onderscheiden door een (bij)baan te kiezen binnen het vakgebied wat jij studeert. Studeer je bijvoorbeeld hbo verpleegkunde, dan kan je op zoek gaan naar een bijbaan in een verzorgingstehuis. Door een bijbaan binnen je vakgebied te kiezen, leer jij al vaardigheden die jou zullen onderscheiden van je eventuele “concurrentie”.

2. Kies je eerste werkgever verstandig

Het is veelvoorkomend dat starters hun eerste baan willen hebben bij een grote organisatie. Vaak bieden dat soort bedrijven een mooi salaris en hebben ze een goed imago. Alleen kan het vaak voordelen opleveren om bij minder grote organisaties te beginnen. Vaak is een kleinere organisatie persoonlijker en het verbeteren van jouw kwaliteiten staat daar voorop. Door deze aanpak kan je je sneller ontwikkelen om zo weer verder door te groeien. Denk goed na over wat er het beste bij jou past en maak op basis daarvan een weloverwogen keuze.

3. Zorg voor een goed gevuld cv

Je cv (en motivatiebrief) is het eerste wat je potentiële werkgever van je te zien krijgt. Zorg ervoor dat dit gelijk indruk maakt. Hoe doe je dit? Zorg er allereerst voor dat je cv er strak en gelikt uitziet. Gebruik programma’s als Photoshop en InDesign. Mochten deze programma’s een ver-van-je-bed-show zijn, kijk dan naar sites als Canva die genoeg templates hebben om uit te kiezen. Zorg er ook voor dat je cv goed gevuld en relevant is. Denk na over wat je wil leren en laat dit terugkomen op je cv, hierdoor laat je zien dat je je graag ontwikkelt. Mist er nog wat op je cv? Kijk rond of je trainingen of cursussen kan volgen om over de juiste skills te beschikken. Maar laat vooral zien wie jij bent, wat je wil en wat een bedrijf aan jou zou hebben. Zo vormt zicht uiteindelijk de perfecte match tussen jou en de organisatie.

4. Ken jezelf door en door

Voordat je jezelf gaat “verkopen” aan een nieuwe werkgever, moet je jezelf door en door kennen. Een van de meest gestelde vragen bij een sollicitatiegesprek is de vraag wat je sterke en zwakke punten zijn. Wees hierin open en eerlijk tijdens het gesprek. Laat met je zwakke punten weten dat je deze wil verbeteren. Ga ook goed bij jezelf te rade wat je drijfveren en talenten zijn. Waar krijg je nu echt energie van? Als je werk doet waar je plezier en energie uit haalt, dan weet je dat je een leuke baan te pakken hebt. Wees daarom ook kritisch bij het zoeken naar een geschikte vacature.

5. Pak alles met beide handen aan

In het begin van je carrière is het goed om te laten zien uit welk hout je gesneden bent. Hoe? Laat zien dat je alles wilt aanpakken en dat je stevig in je schoenen staat. Geen uitdaging is voor jou te groot en je gaat geen kans uit de weg om te laten zien wat je kan. De taken die je krijgt voer je grondig en goed uit. Je werkgever ziet hierdoor wat voor type werknemer je bent. Door al het werk aan te pakken ontwikkel je jezelf alleen maar sneller en meer en geef je de start van je carrière een boost.

Op zoek naar een baan of traineeship? Bekijk onze vacatures.