fbpx
blog

No go’s bij vacaturetitels

Op internet zijn duizenden vacatures te vinden. Om het recruitment goed te kunnen regisseren zijn er een paar richtlijnen die jij op orde moet hebben. Echter, voldoen vacatures nóg lang niet aan deze richtlijnen. Voornamelijk bij vacaturetitels, die zó belangrijk zijn, valt er nog veel te finetunen. Het aan de knoppen blijven draaien is een sport op zichzelf.

“Duidelijke taal is belangrijk. Gebruik geen woorden of afkortingen die alleen voor jouw organisatie duidelijk zijn.” Aldus Jamie, Corporate Recruiter bij Samen Professionals;

De basispunten om recruitment goed te kunnen regisseren zijn als volgt;

  1. Een sterke wervingsstrategie
  2. Jij geeft een excellente kandidaatervaring mee
  3. Jij omarmt het Samen Professionals communicatieplan
  4. Jij hebt een serieus bereik in de vorm van een online visitekaartje
  5. Jij wordt geïnspireerd door de beste recruiters van Samen Professionals!
  6. Jij hebt een gestroomlijnde hiring-operatie

Samen Professionals zoomt vandaag in op de vacaturetitels. De échte no go’s vliegen om de oren. Terwijl de vacaturetitels juist zó essentieel zijn! De vacaturetitel, in combinatie met de locatie van de standplaats, is de eerste zoekopdracht die mensen doen richting jouw bedrijf. Als de titel niet aansluit bij het verwachtingspatroon van de werkzoekende, wordt de vacature simpelweg niet geopend. Laat staan een sollicitatie. Wij hebben een aantal no go’s voor jouw vacaturetitel op een rijtje gezet;

Vacaturetitels

Dierenverwijzingen
Het zijn de bekende omschrijvingen: onderwijstijgers, duizendpoten, vroege vogels. Als je gemakshalve de halve dierentuin benoemd, gaat een kandidaat zich hier echt niet prettig bij voelen. Het blik kun je natuurlijk wél opentrekken tijdens een potje Galgje!

Hipstertitels
Titels zoals “Zorgtopper” of “Superdocent Nederlands”. Dit zijn titels waar écht niemand op zoekt waardoor jij het alleen maar lastig voor jezelf maakt. Dit soort termen kun je wel laten terugkomen in de tekst. Het doel is natuurlijk om de aandacht van de kandidaat vast te houden.

Nietszeggende titels
Titels welke eigenlijk niet de stempel titel mogen krijgen. De voorbeelden poppen als paddenstoelen uit de grond. “Creatief in contentmarketing?” of “Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging?” Een mens is in staat om ongeveer 25 vragen per dag te beantwoorden. Zullen we dit dus gewoon niet doen?

Jamie, Corporate Recruiter Samen Professionals: ”Duidelijkheid is belangrijk. De vacature moet snel leesbaar en compleet zijn.”

Welke vacaturetitels moet jij wel gebruiken?
De vacaturetitel moet aansluiten bij de gewenste instroom van jouw doelgroep. Dit vergt een onderzoek óf je vraagt de ervaring van één van jouw collega’s.

Het is altijd goed om, ongeacht de expertise van jouw collega’s, zelf verder te kijken. De zoekwoorden tool van Google biedt een goede uitkomst. De tweede optie is het aantal ‘’hits’’ op de functietitels. Dit kun jij nachecken bij diverse vacaturebanken. Hoe hoger het aantal hits, hoe gebruikelijker de functienaam is.

De omschreven titels zoals; “Woonbegeleider Jongeren GHZ” of “Begeleider niveau 3 Lichamelijke en Verstandelijk Gehandicapten” vertellen direct wat de lezer kan verwachten. Een hoge sollicitatiefrequentie begint dus echt bij een duidelijke vacaturetitel.

Herken jij jezelf terug in deze aanpak? Dan ben jij wellicht geschikt als Recruiter. Wij adviseren jou om de komende maanden onze interne vacaturepagina in de gaten te houden.